Русия е готова да се изтегли от окупираната от нея Запорожка

...
Русия е готова да се изтегли от окупираната от нея Запорожка
Коментари Харесай

Русия е готова да се изтегли от Запорожката АЕЦ, твърди опозиционен сайт

Русия е готова да се изтегли от окупираната от нея Запорожка АЕЦ в Украйна, написа съветският опозиционен уебсайт " Медуза ", базирайки се на свои източници в държавното управление. В подмяна обаче Москва ще желае непрестанен пренос на съветски недопечен нефт през територията на Украйна към Европа, написа изданието.

Вечерта на 1 декември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че съветските войски изтеглят обособени елементи от анексираната част на Запорожка област - и също по този начин се приготвят за евакуация на чиновници от локалните окупационни администрации.

Източник на " Медуза ", непосредствен до Кремъл, както и събеседник, непосредствен до съветското държавно управление, настояват, че Русия " не възнамерява " изцяло да напусне Запорожка област. Според тези източници обаче Москва е подготвена да се отдръпна от Запорожката атомна електроцентрала, която съветските войски завзеха в началото на войната. Според проекта на Кремъл атомната електроцентрала може да бъде трансферирана или на Киев, или на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Преди това съветските управляващи обществено отхвърлиха опцията за евакуиране на войските от Запорожката атомна електроцентрала. На 5 октомври 2022 година Владимир Путин подписа декрет за прехвърлянето на станцията в благосъстоятелност на Русия и основаването на федералното дружество " Запорожка АЕЦ ".

В същото време МААЕ продължава да се застъпва за основаването на зона за сигурност към атомната електроцентрала и води договаряния за това и с двете страни. На 2 декември ръководителят на организацията Рафаел Гроси сподели, че решение, което ще подсигурява сигурността на станцията, " може да бъде открито преди края на годината ".

Украинските власти  подчертаха, че имат намерение да върнат атомната електроцентрала под личен надзор. На 28 ноември ръководителят на " Укренерго " Володимир Кудрицки сподели, че заради масираните ракетни удари, които съветските войски са нанесли по енергийни уреди в Украйна от началото на октомври, всички огромни топлоелектрически централи и водноелектрически централи са били развалени. Няколко дни по-рано Кудрицки уточни, че в случай че Запорожката атомна електроцентрала се върне под контрола на Украйна и „ проработи пълноценно “, ще има „ доста огромна възможност “ да се реши проблемът с дефицита на сила в страната. Преди началото на войната атомните електроцентрали произвеждаха към 25% от цялата електрическа енергия в Украйна.

Според източници на " Медуза ", близки до Кремъл и съветското държавно управление, в подмяна на изтеглянето на войските от атомната електроцентрала съветските управляващи чакат да получат гаранции за непрекъснатия пренос на нефт и газ през Украйна. Събеседниците на " Медуза "  твърдят, че Кремъл и държавното управление „ са подготвени да сключат договорка “.

„ Добивът и продажбата (на нефт и газ) са много важни за съветския бюджет “, е споделил източникът на " Медуза ", непосредствен до Кремъл. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков в преписка с " Медуза " е отхвърлил опцията за сходна „ договорка “ за Запорожката АЕЦ.

Южният клон на тръбопровода " Дружба " минава през Украйна. През него руският нефт стига до Унгария, Словакия, Чехия и Полша. " Дружба " осигурява около една трета от всички съветски петролни доставки за Европа.

Украинският сектор на " Дружба " е благосъстоятелност на " Укртранснафта ", която събира от Русия такси за преноса на нефт и също има техническа опция да го спре. От средата на ноември доставките по тръбопровода са с спирания заради ракетни удари. В същото време от 5 декември " Дружба " ще стане главният път за превозване на съветски нефт към Европа, защото ще влезе в действие европейското ембарго върху доставките на нефт от Русия по вода.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР